Stikstofgeneratoren

Waarom stikstof kopen als u het zelf kunt produceren?

Als bedrijf dat regelmatig stikstof gebruikt, weet u als geen ander welke ongemakken het inkopen en opslaan van flessen of tanks met stikstofgas met zich meebrengt. Wat als u uw eigen stikstof kan produceren? Gewoon op locatie!

Dan heeft u een stikstofgenerator nodig. Maar wat voor een? Stikstofgeneratoren zijn er in allerlei soorten en maten. Afhankelijk van uw branche, toepassing en beschikbare ruimte adviseren wij welke stikstofgenerator het beste bij u past!

Stikstofgeneratoren van Avilo

Stikstofgeneratoren van Avilo

Avilo heeft een brede range aan stikstofgeneratoren van hoge kwaliteit; voor iedere industrie en toepassing! Wij hebben stikstofgeneratoren in alle stikstof klassen; van zuiverheid 1.0 tot 5.0.

Wat is stikstof?

Stikstof (N2) is een kleur- en reukloos gas dat overal om ons heen is. Ongeveer 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. Slechts 21% is zuurstof en de overige 1% bestaat uit verschillende soorten andere gassen. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu, maar kan wel schadelijk zijn in de vorm van stikstofoxiden of ammoniak. Wij mensen gebruiken stikstof niet, maar voor veel industriële processen is het erg nuttig. De 78% die in de atmosferische lucht zit is echter niet zuiver genoeg voor deze processen. Om een hoge zuiverheidsgraad te bereiken is een stikstofgenerator nodig.

Ga naar toepassingen Ga naar stikstofgeneratoren

Wat is een stikstofgenerator?

Een stikstofgenerator genereert, zoals de naam al verklapt, stikstof. Het apparaat doet dit door middel van perslucht. Zo kan op elke locatie stikstof worden geproduceerd door de zuurstof uit de (pers)lucht te “filteren”.  De meeste stikstofgeneratoren zijn vrijstaand en worden in een behuizing of op een skid gemonteerd. Ze zijn simpel te installeren door de inlaat van de generator aan te sluiten op een persluchtbron en de uitlaat te verbinden met de stikstofleiding van de applicatie. De grootte van een systeem is afhankelijk van de benodigde hoeveelheid stikstof. Er zijn generatoren zo klein als een schoenendoos, maar systemen kunnen ook een complete fabriekshal beslaan.

Ideaal toch? Want door het filteren van stikstof uit de (pers)lucht is er in feite een onuitputtelijke bron van stikstof beschikbaar. Het kan niet op!

Wat kost een stikstofgenerator?

Stikstofgeneratoren variëren sterk in prijs, doorgaans tussen €5.000 en €90.000. De uiteindelijke kosten van een stikstofsysteem zijn echter sterk afhankelijk van de specifieke eisen met betrekking tot capaciteit, zuiverheid en bijkomende opties.

Hier is een ruwe schatting van de prijzen:

  • Lage capaciteit stikstofgeneratoren: €5.000 – €25.000
  • Gemiddelde capaciteit stikstofgeneratoren: €25.000 – €75.000
  • Hoge capaciteit stikstofgeneratoren: €75.000 en hoger

Het is echter van belang te begrijpen dat deze prijzen slechts indicatief zijn. Bij het overwegen van de aanschaf van een stikstofgenerator is het essentieel om duidelijk te specificeren welke eisen er zijn, zoals de gewenste stikstofzuiverheid, flow en druk. Deze specificaties hebben een aanzienlijke invloed op de uiteindelijke kosten van het systeem.

Welke generator heb ik nodig?

Welke generator heb ik nodig?

Wij helpen u graag met vrijblijvend advies voor een passend stikstofsysteem

Hoe werkt een stikstofgenerator?

Een stikstofgenerator genereert stikstof door zuurstof uit perslucht te “filteren”. Er zijn twee type generatoren waarmee dit kan; Membraan stikstofgeneratoren en ‘Pressure Swing Adsorption’ (PSA) stikstofgeneratoren. Beide typen halen stikstof uit perslucht. Beter gezegd, ze filteren de zuurstof en andere ongewenste stoffen uit de perslucht wanneer deze door de generator stroomt. De specifieke werking van de generator is afhankelijk van de techniek die wordt toegepast.

 

 

Hoe werkt een Membraan stikstofgenerator?

Een membraan stikstofgenerator maakt stikstof met behulp van geavanceerde holle vezel membraantechnologie, die perslucht in twee afzonderlijke stromen scheidt. De werking van een membraan stikstofgenerator is buitengewoon eenvoudig. De generator vereist perslucht met een druk tussen 5 en 13 bar(g). De perslucht stroomt door een semipermeabel membraan dat bestaat uit talloze holle polymeer vezels, vergelijkbaar met dunne rietjes.

Terwijl de perslucht door deze rietjes stroomt, worden ongewenste moleculen zoals zuurstof, kooldioxide en waterdamp door de wand van de vezels geperst, maar de stikstofmoleculen doen dit niet en blijven binnenin de vezels. Aan het einde van duizenden holle vezels ontstaat een zuivere stroom van stikstof. De andere stroom, die de afgescheiden gassen bevat, verlaat het membraan aan de zijkant als bijproduct.

Stikstof genereren met behulp van gasmembranen of membraantechnologie heeft veel voordelen op het gebied van energieverbruik, levenscyclus en producteigenschappen.

Watch video

Visueel ingesteld?

Bekijk de animatie van een Membraangenerator

Hoe werkt een ‘Pressure Swing Adsorption’ (PSA) stikstofgenerator?

Een ‘Pressure Swing Adsorption’ stikstofgenerator maakt gebruik van twee kolommen gevuld met een adsorbent, dat vaak een moleculaire zeef wordt genoemd. De schone en droge perslucht die als voeding dient voor de generator stroomt door één van de twee kolommen. In deze kolom absorbeert het adsorbent zuurstof en andere ongewenste moleculen, terwijl de stikstof vrij doorstroomt.

Nadat een kolom na enkele minuten verzadigd is, wordt deze abrupt drukloos gemaakt, waardoor de opgenomen zuurstofmoleculen uit het adsorbent worden verwijderd. Tegelijkertijd wordt de perslucht omgeleid naar de andere kolom, waar hetzelfde proces zich herhaalt. Deze cyclus blijft ononderbroken doorgaan om een opslagtank te vullen. Deze opslagtank fungeert als buffer, die eventuele druk- en zuiverheidsfluctuaties opvangt en een continue aanvoer van hoogwaardige stikstof naar het proces garandeert.

Watch video

Visueel ingesteld?

Bekijk de werking van een PSA-generator

Waar kan ik een stikstofgenerator allemaal voor gebruiken?

Stikstofgeneratoren worden in 99% van de gevallen gebruikt om stikstof te produceren waarmee zuurstof uit het proces kan worden verdreven. Enkele voorbeelden waarvoor een stikstofgenerator kan worden gebruikt;

  • Voedingsindustrie: De lucht in verpakkingen van voedingswaren bevat vaak minder zuurstof en meer stikstof om o.a. bacteriegroei en bederf tegen te gaan. Hierdoor is het product langer houdbaar en blijft de smaak, geur en structuur beter behouden
  • Olie, Gas & Chemie: Lucht die in contact komt met licht ontvlambare stoffen en substanties wordt vervangen door stikstof die nauwelijks tot geen zuurstof bevat om ontbranding en explosie te voorkomen
  • Andere toepassingen: Bewerkingen van Plastic en Metalen vinden vaak plaats onder een stikstofatmosfeer om de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren.

Avilo levert wereldwijd on-site gas generatie systemen voor een grote verscheidenheid aan applicaties binnen uiteenlopende markten. Hier vindt u een selectie van de meest voorkomende toepassingen waarvoor wij eerder stikstofgeneratoren leverden.

Waarom zou ik een stikstofgenerator moeten kopen?

Dat hoeft niet. Bij Avilo verhuren we met name stkstofgeneratoren. Bevalt de generator? Dan kunt u hem altijd alsnog overnemen van ons. We beseffen dat een stikstofgenerator aanschaffen nogal een investering lijkt. Toch is het op termijn rendabeler dan stikstofgas te blijven inkopen.

Alle voordelen op een rijtje

Het huren van een stikstofgenerator kent vele voordelen:

1. Het is voordeliger dan bulkaanvoer van stikstofgas, 

U kunt stikstof laten leveren in bulk en op locatie opslaan in grote tanks. Dit kost echter relatief veel aan transport en opslagkosten. Deze tanks nemen ook nog eens veel ruimte in beslag en het gebruik ervan is gebonden aan veel regels. Bovendien heeft u behalve een tank ook een verdamper nodig voor u de stikstof kunt gebruiken. Niet ideaal dus.

2. Het is efficiënter dan opslag van stikstofflessen 

Het opslaan van stikstofflessen (of cilinders) kost veel vloeroppervlak. Ruimte die u misschien graag ergens anders voor gebruikt. Bovendien moet u bepaalde vergunningen hebben om stikstof op deze manier veilig op te kunnen slaan. Ook hiervoor geldt dat het transport van volle (en de lege) flessen niet bepaald goedkoop en duurzaam is.

3. De stikstofgenerator garandeert 24/7 voorraad van stikstof

Stikstofflessen of -tanks zijn altijd leeg op het verkeerde moment. Met een stikstofgenerator zit u echter nooit meer zonder stikstof. De generator kan 24 uur per dag, 7 dagen per week stikstof genereren.

4. U bent onafhankelijk van stikstoffabrikanten en van hun variabele prijzen

Ook stikstofgas is onderhevig aan de prijsschommelingen op de markt. Door zelf stikstof te produceren staat u niet voor verrassingen en bent u verzekerd van een vaste, maandelijkse all-in prijs. U weet altijd waar u aan toe bent.

5. En, niet geheel onbelangrijk, het stuk milieuvriendelijker dan het inkopen van stikstofgas

Zelf stikstof maken met een huurgenerator heeft een lagere CO2-voetafdruk dan bulkaanvoer via wegtransport.

De installatie van een stikstofgenerator in uw bedrijf

Een stikstofgenerator huren heeft voor u vele voordelen, ongeacht in welke branche u actief bent! Wij willen graag een allround partner zijn. Dit betekent voor ons dat we naast de levering (huur of definitieve aanschaf), de installatie en het onderhoud van de apparatuur ook alle randzaken rondom de aanschaf van een systeem voor u uit handen nemen. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld het leidingwerk, eventuele certificering of herkeuring van een systeem. Dit laatste is natuurlijk van toepassing bij definitieve aanschaf. Maar ook kennis over specifieke wetgeving in uw markt delen we van harte. Wij bouwen graag een langlopende relatie op met onze klanten, wat vaak begint met eerlijk advies en de belofte meer te leveren dan we uitspreken. Bent u benieuwd naar ons aanbod stikstofgeneratoren? Bekijk ons uitgebreide assortiment.

De stikstofgeneratoren van Avilo

Avilo heeft voor elke industrie en toepassing de juiste stikstofgenerator. Heeft u hoge zuiverheid stikstof nodig, zoals stikstof klasse 5. Kies dan voor een PSA-generator. Is de zuiverheid voor u minder belangrijk (tot 99,6%)? Kies van voor een membraangenerator.

Bekijk onze stikstofgeneratoren!

AV51 Stikstofgenerator
AV51 Stikstofgenerator

0.25-12.85 m3/uur - 95.00-99.60% N2

Specificaties
AV61 Stikstofgenerator
AV61 Stikstofgenerator

2.1-35 m3/uur - 90.00-99.60% N2

Specificaties
AV91 Stikstofgenerator
AV91 Stikstofgenerator

10-400 m3/uur - 90.00-99.60% N2

Specificaties
MiNiT Stikstofgenerator
MiNiT Stikstofgenerator

20 l/min - 95% N2 bij 7 barg (incl. 5L…

Specificaties

Waarom kiezen voor Avilo?

Snelle oplevering van producten

Wij zijn een voorraadhoudende producent en leverancier met zeer korte levertijden. Of het nou gaat om standaard stikstof & waterstof generatoren, turn-key projecten zoals skidbouw en containerbouw of OEM projecten waarbij wij in samenspraak met u een stikstof-producerende unit voor uw applicatie ontwikkelen; Wij kunnen producten en projecten zeer snel opleveren, zelfs wanneer deze nog volledig moeten worden ontwikkeld.

Spoed wanneer het moet

Een passend onderhoudscontract met inbegrip van reiskosten en werkuren – ook bij storingsbezoeken – bieden wij voor elk van onze producten aan. Goed onderhouden apparatuur raakt zelden in storing, maar als uitval toch voorkomt staan wij voor u klaar. Onze snelle reactie op service aanvragen is uniek in de markt en voor veel klanten een reden om voor Avilo te kiezen.,

Flexibele huur & Lease opties

De aanschaf van een gas producerende unit betaald zich vaak binnen korte tijd terug. Wilt u niet kopen of heeft u slecht tijdelijk stikstof of waterstof nodig? Wanneer aanschaf niet gewenst is kunnen we ook systemen aanbieden op basis van een huur/lease constructie. Ook dan is zelf gas produceren vaak nog steeds voordeliger dan gas uit bulkaanvoer zoals gasflessen. Klik hier voor meer informatie over huren.

Van alle markten thuis

Onze klanten bevinden zich in een grote verscheidenheid aan markten, hierdoor hebben wij een breed productassortiment met daarin alle verschillende gas generatie technologieën. In tegenstelling tot andere aanbieders kunnen wij zo de meest passende vorm van gasgeneratie aanbieden bij uw applicatie.

Avilo. Promise a Lot. Deliver more.

Avilo is een All-round partner. Naast de levering, installatie en onderhoud van apparatuur kunnen wij ook alle randzaken rondom de aanschaf van een systeem voor ons rekening nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan; leidingwerk of de eventuele certificering of herkeuring van een systeem. Maar ook kennis over specifieke wetgeving in uw markt delen we van harte. Wij bouwen graag een langlopende relatie op met onze klanten, wat vaak begint met eerlijk advies en de belofte meer te leveren dan we uitspreken.