Stikstof toepassingen voor de Voedingsindustrie

Stikstof toepassingen voor de Voedingsindustrie

Stikstofgas wordt gebruikt voor een zeer breed scala aan industriële toepassingen. Van verpakkingen onder gemodificeerde atmosfeer voor bederfelijke voedingsmiddelen tot het voorkomen van brand en explosies in chemische fabrieken. Hoewel stikstof in de lucht zit die we inademen, kan het erg moeilijk zijn om de gasvoorraad op orde te krijgen. Avilo biedt u informatie over de stikstof toepassingen voor de voedingsindustrie. Waarom wordt stikstof gebruikt? Waarvoor moet stikstof worden toegepast in de voedingsindustrie en welke toepassingen zijn er?

Waarom wordt stikstof gebruikt in de voedingsindustrie?

  • De toenemende vraag naar verse producten en snel bereidbare wordt steeds groter. Consumenten verwachten maximale kwaliteit van de producten voor een minimale prijs.
  • Alle producten van exotisch fruit tot aan brood, rijst en aardappelen zullen ongeacht het seizoen of locatie het gehele jaar zo vers als mogelijk beschikbaar moeten zijn.
  • Producten die visueel aantrekkelijk gepresenteerd zijn en combinatiemaaltijden in duurzame en hygiënische verpakkingen worden steeds populairder.
  • Producten moeten een goede houdbaarheid hebben onder normale koelingsomstandigheden.
  • Er wordt steeds meer aangedrongen op het verminderen van zout, chemicaliën en conserveringsmiddelen in producten.

Dit zijn een aantal voorbeelden van consumentenvoorkeuren waar retailers en daarmee ook de voedingsindustrie mee geconfronteerd worden. Tel daarbij de vraag naar een steeds breder scala aan voedingsproducten op en de noodzaak van het verbeteren van de verpakkingstechnologie is duidelijk. Het bederf probleem moet worden aangepakt en er moet gezorgd worden voor een enorme diversiteit aan nieuw bereid voedsel.

Waarvoor wordt stikstof gebruikt in de voedingsindustrie?
Veel voedingsmiddelen verliezen hun kwaliteit al op het moment dat ze worden geoogst of geproduceerd en klaargemaakt worden voor verpakking. Dit komt doordat de producten worden blootgesteld aan bijvoorbeeld bacteriën, gist en schimmel(sporen) wat direct tot bederf kan leiden. Deze bederf mechanismen kunnen in de lucht zitten of vanuit het product zelf komen.

Als deze bederf mechanismen kunnen worden uitgesloten, voorkomen of vertraagd is er meer tijd tussen het productieproces en de uiteindelijke consument zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Van teler, fabrikant en verpakker tot logistiek, retailer en uiteindelijk de consument; iedereen in de voedingsindustrie profiteert hier uiteindelijk van!

Modified Atmosphere Packaging
Modified Atmosphere Packaging (MAP) (of Gas Flushing) is het proces waarbij producten worden verpakt of opgeslagen in een ‘gewijzigde’ vorm van de van nature aanwezige lucht op aarde. MAP is een veilige, beproefde stifstof toepassing gebleken om bederf mechanismen van voedsel te bestrijden zonder het gebruik van ongewenste conserveringsmiddelen. Echter, MAP op zichzelf is geen oplossing. De houdbaarheid van voedselproducten wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder:

  • Opslag temperatuur
  • Kwaliteit van rauwe ingrediënten
  • Productsamenstelling
  • Verwerkingsmethode
  • Hygiëne standaarden
  • Verpakkingsmateriaal

Als een van deze factoren ontbreekt of ondermaats is, kunnen de voordelen van MAP worden verminderd of zelfs volledig worden aangetast.

MAP Gassen
De belangrijkste gebruikte gassen zijn stikstof (N2), zuurstof (O2) en kooldioxide (CO2). Alle drie komen van nature voor in de lucht die we inademen, maar door ze afzonderlijk te gebruiken of te combineren in het voedsel verpakkingsproces, kunnen zeer gunstige resultaten worden behaald.
MAP, als stikstof toepassing, wordt voornamelijk in de voedingsindustrie gebruikt om deze vier belangrijkste micro-organismen te bestrijden:

  • Aërobe microben
  • Anaërobe microben
  • Microaerophilic Microbes
  • Facultatieve anaërobe microben

Voor al deze bederf mechanismen is een MAP-gas of een mengeling van twee of alle 3 nodig. Dit is afhankelijk van de verpakking die gebruikt wordt. Stikstof is het meest gebruikte gas. Met uitzondering van rauw rood vlees, rauw slachtafval, stukken donker gevogelte en harde kaas, wordt stikstof op enigerlei wijze gebruikt voor elk ander voedsel dat kan profiteren van MAP. Het gaat hier onder andere om de volgende producten: chips, noten, vers gekoeld of gekookt vlees, gevogelte en vis en groenten en fruit.

Voordelen van het gebruik van Parker stikstof generatoren bij MAP voor de voedingsindustrie

  • De smaak, geur, textuur en voedingswaarde worden behouden.
  • Meer verkopen door hoge productkwaliteit
  • Minder productretouren
  • Verhoogde productie-efficiëntie met langere productieruns
  • Betere kleur en textuur van het product op het verkooppunt
  • Langere houdbaarheid
  • Meer exportmogelijkheden naar nieuwe geografische markten
  • Parker-stikstofgas generatoren voor andere voedseltoepassingen dan MAP
  • Gecontroleerde opslag (CA)
  • Besprenkeling
  • Drukoverdracht
  • Silo en bulkopslag bedekking
  • Reductie van insecten en larven
  • Stikstof injectie
  • Aërosol drijfgas

Stikstof toepassingen voor de voedingsindustrie door Avilo
Heeft u vragen over de stikstof toepassingen voor de voedingsindustrie of wilt u meer weten over een specifiek onderwerp? Neem dan contact met ons op. Ons team van specialisten staat antwoordt meestal binnen 24 uur.

Naar contact Bel ons op 0187-481366

Meer informatie

Wie zijn wij?
Profiel

Wie zijn wij?

Over Avilo
Wat is ons aanbod?
Assortiment

Wat is ons aanbod?

Onze producten
Nieuws & Artikelen
Actueel

Nieuws & Artikelen

Naar blog