Stikstofgas wordt gebruikt voor een zeer breed scala aan industriële toepassingen. Van verpakkingen onder gemodificeerde atmosfeer voor bederfelijke voedingsmiddelen tot het voorkomen van brand en explosies in chemische fabrieken. Hoewel stikstof in de lucht zit die we inademen, kan het erg moeilijk zijn om de gasvoorraad op orde te krijgen. Avilo biedt u informatie over de stikstof toepassingen voor de voedingsindustrie. Waarom wordt stikstof gebruikt? Waarvoor moet stikstof worden toegepast in de voedingsindustrie en welke toepassingen zijn er?
Dit zijn een aantal voorbeelden van consumentenvoorkeuren waar retailers en daarmee ook de voedingsindustrie mee geconfronteerd worden. Tel daarbij de vraag naar een steeds breder scala aan voedingsproducten op en de noodzaak van het verbeteren van de verpakkingstechnologie is duidelijk. Het bederf probleem moet worden aangepakt en er moet gezorgd worden voor een enorme diversiteit aan nieuw bereid voedsel.
Veel voedingsmiddelen verliezen hun kwaliteit al op het moment dat ze worden geoogst of geproduceerd en klaargemaakt worden voor verpakking. Dit komt doordat de producten worden blootgesteld aan bijvoorbeeld bacteriën, gist en schimmel(sporen) wat direct tot bederf kan leiden. Deze bederf mechanismen kunnen in de lucht zitten of vanuit het product zelf komen.
Als deze bederf mechanismen kunnen worden uitgesloten, voorkomen of vertraagd is er meer tijd tussen het productieproces en de uiteindelijke consument zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Van teler, fabrikant en verpakker tot logistiek, retailer en uiteindelijk de consument; iedereen in de voedingsindustrie profiteert hier uiteindelijk van!
Modified Atmosphere Packaging (MAP) (of Gas Flushing) is het proces waarbij producten worden verpakt of opgeslagen in een ‘gewijzigde’ vorm van de van nature aanwezige lucht op aarde. MAP is een veilige, beproefde stifstof toepassing gebleken om bederf mechanismen van voedsel te bestrijden zonder het gebruik van ongewenste conserveringsmiddelen. Echter, MAP op zichzelf is geen oplossing. De houdbaarheid van voedselproducten wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder:
Als een van deze factoren ontbreekt of ondermaats is, kunnen de voordelen van MAP worden verminderd of zelfs volledig worden aangetast.
De belangrijkste gebruikte gassen zijn stikstof (N2), zuurstof (O2) en kooldioxide (CO2). Alle drie komen van nature voor in de lucht die we inademen, maar door ze afzonderlijk te gebruiken of te combineren in het voedsel verpakkingsproces, kunnen zeer gunstige resultaten worden behaald.
MAP, als stikstof toepassing, wordt voornamelijk in de voedingsindustrie gebruikt om deze vier belangrijkste micro-organismen te bestrijden:
Voor al deze bederf mechanismen is een MAP-gas of een mengeling van twee of alle 3 nodig. Dit is afhankelijk van de verpakking die gebruikt wordt. Stikstof is het meest gebruikte gas. Met uitzondering van rauw rood vlees, rauw slachtafval, stukken donker gevogelte en harde kaas, wordt stikstof op enigerlei wijze gebruikt voor elk ander voedsel dat kan profiteren van MAP. Het gaat hier onder andere om de volgende producten: chips, noten, vers gekoeld of gekookt vlees, gevogelte en vis en groenten en fruit.
Heeft u vragen over de stikstof toepassingen voor de voedingsindustrie of wilt u meer weten over een specifiek onderwerp? Neem dan contact met ons op. Ons team van specialisten staat antwoordt meestal binnen 24 uur.