Wat is Food Grade Perslucht?

Wat is food grade perslucht? Welke soort food grade perslucht zijn? Hoe wordt food grade perslucht gemaakt? Allemaal vragen waar wij u graag bij willen helpen. Via de informatie op deze pagina geven wij antwoorden op deze en andere vragen over food grade perslucht.

1. Wat is food grade perslucht?

Food grade perslucht is lucht die geen schadelijke stoffen bevat. Het gaat om lucht die door middel van de juiste behandeling schoon is gemaakt. Doordat food grade perslucht schoon is, mag de lucht gebruikt worden in de voedingsmiddelenindustrie.

2. Wanneer is perslucht food grade?

Perslucht is food grade als deze tot een bepaalde mate vrij is van verontreinigingen. Bij verontreinigingen denkt u aan (vaste) deeltjes, vocht, olie, dampen en bacteriën. De mate van verontreiniging wordt aangegeven a.d.h.v. de perslucht norm ISO 8573-1:2010 (Perslucht – verontreinigingen en zuiverheidsklassen)

3. Welke soorten food grade lucht zijn er?

Binnen de term ‘food grade’ zijn in principe twee duidelijke soorten te onderscheiden:

  • Direct contact: Perslucht die in contact komt met het product en/of de verpakking. (ISO 8573-1 Klasse 2.2.1)
  • Indirect contact: Perslucht die wordt geventileerd in een ruimte waar voeding geproduceerd, verwerkt, klaargemaakt, vervoerd of opgeslagen wordt. (ISO 8573-1 Klasse 2.4.2)

4. Wat betekent ISO 8573-1 - Klasse 2.2.1 of Klasse 2.4.2

ISO 8573-1 specificeert perslucht a.d.h.v. 3 cijfers ook wel zuiverheidsklassen / verontreinigingsniveaus. Die voor opvolgend;

  • Klasse 1 – Vaste deeltjes
  • Klasse 2 – Water
  • Klasse 3 – Olie

Klasse 2.2.1. komt dus overeen met de mate van verontreiniging in de perslucht die geaccepteerd is, maar niet overschreden mag worden om aan de norm te voldoen. Zie onderstaande tabel voor referentie.

5. Hoe wordt perslucht gezuiverd van verontreinigingen?

Om tot perslucht met een ISO8573-1 – Klasse 2.2.1 te komen moet de perslucht als volgt behandeld worden. In een standaard systeem zijn de volgende onderdelen:

  • Klasse 1 – Vaste deeltjes. Filters met verschillende gradaties filteren vaste deeltjes t/m een grootte van 0.01μm en het bulk van vocht en olie uit de lucht.
  • Klasse 2 – Water. Een perslucht adsorbtiedroger maakt de lucht vrij van vocht en waterdamp tot een druk dauwpunt van in ieder geval -40°C.
  • Klasse 3 – Olie. Een actiefkool-adsorber zal na droging het nog aanwezige deel olie in de vorm van damp uit de lucht filteren. Ook overgebleven geur- en smaakstoffen worden door het kool opgenomen. Het toepassen van een na-filter achter de adsorber zal kleine deeltjes kool, die tijdens dit proces mogelijk los kunnen komen, opvangen.

Warme, vochtige perslucht is een vruchtbare voedingsbodem voor bacteriën. Wanneer bovenstaande onderdelen worden toegepast, zullen bacteriën geen kans meer hebben. Gedroogde/gefilterde lucht bevat geen bacteriën meer en maakt de groei ervan stroomafwaarts zeer onwaarschijnlijk.

6. Hoe wordt perslucht food grade gemaakt?

Het moet duidelijk zijn dat het complete persluchtsysteem juist moet worden ingericht om uiteindelijk Food Grade perslucht te produceren en beschikbaar te hebben op het punt waar de perslucht wordt toegepast. Er moet gedacht worden aan de volgende onderdelen:

De aangezogen lucht van goede kwaliteit zijn. Wanneer de compressoren in een ruimte staan waar geen ‘frisse lucht’ is, kan dit gevolgen hebben voor de persluchtkwaliteit.

Het leidingwerk moet naar het punt van verbruik toe schoon en lekvrij zijn.

Dit zijn twee voorbeelden waaraan gedacht moet worden bij het inrichten van een food grade persluchtsysteem.

Meer weten over food grade perslucht?

Meer weten over food grade perslucht?

Wilt u meer weten over hoe u perslucht veilig maakt voor het in contact komt met uw product? Of bent u benieuwd of u voldoet aan de huidige wetgeving en hoe u dit controleert en valideert?

Gerelateerde berichten

Klantentevredenheid: Avilo krijgt een Rapportcijfer 9
Nieuws
Klantentevredenheid: Avilo krijgt een Rapportcijfer 9

September 2022 - Meer dan 70 relaties reageren op klanttevredenheid onderzoek!

Lees meer
Nieuwe capaciteiten OmniFluxx & AV51
Producten
Nieuwe capaciteiten OmniFluxx & AV51

Juli 2023 - Onze OmniFluxx & AV51 series stikstofgeneratoren worden uitgebreid met nieuwe capaciteiten

Lees meer
Product lancering: SmartFluxx SA15015 Stikstofmembraan
Producten
Product lancering: SmartFluxx SA15015 Stikstofmembraan

Augustus 2022 - Nieuw Stikstofmembraan met uitzonderlijke prestaties

Lees meer
10 Contaminaties in Persluchtsystemen
Perslucht
10 Contaminaties in Persluchtsystemen

Ontdek en elimineer de 10 meest voorkomende contaminaties in het persluchtsysteem

Lees meer