Gasverpakken - 3 Oorzaken van Voedselbederf

Gasverpakken is het proces waarbij de atmosferische gasverhouding wordt gewijzigd om voedsel conserverende eigenschappen van verpakte producten te verbeteren. Gasverpakken is ook wel bekend onder de term, modified atmosphere packaging - MAP. Het doel van verpakken in een geconditioneerde atmosfeer is het voorkomen of vertragen van van bederfmechanismen in voedsel die het uiterlijk, de geur, smaak, houdbaarheid en veiligheid van het product beïnvloeden. Voor iedere vorm van bederfmechanisme biedt gas verpakken bescherming. Bederfmechanismen van voedsel kan in drie vormen voorkomen.

Gasverpakken voorkomt Oxidatie

Wanneer bepaalde bestandsdelen in voedsel in contact komen met zuurstof kan een oxidatieve reactie ontstaan. Het gevolg is dat er bederf optreedt en voedsel een onaangename smaak, kleur en geur krijgt. Een van de oplossingen hiervoor is door atmosferische lucht en dus zuurstof uit het verpakte product te verwijderen. Hierdoor kan oxidatie stop worden gezet of sterk worden verminderd.

Gasverpakken voorkomt vochtopname

Atmosferische lucht bevat water in de vorm van vochtigheid en waterdamp. Indien verpakt in omgevingscondities kunnen bepaalde droge voedingsproducten het vocht uit de lucht in de verpakking absorberen, waardoor ze vochtig en bedorven raken.

Dit kan voorkomen worden door gebruik te maken van gasverpakken met MAP applicaties. MAP applicaties maken gebruik van  extreem droog stikstof gas, dat minder dat 1-2ppmv vocht bevat. Dit gas wordt geproduceerd door stikstofgeneratoren. Het droge stikstof gas voorkomt de kans dat zelfs de meest droge en vochtgevoelige producten bederven door vochtopname.

Gasverpakken voorkomt groei micro-organisme

Bacteriën, schimmels en gisten vallen onder de algemene beschrijving van micro-organismen. Deze micro-organismen worden onderverdeeld op basis van hun zuurstofinteractie en de mate waarop dit invloed heeft op hun metabolische en reproductieprocessen. Afhankelijk van het product en de daarin natuurlijk aanwezige micro-organisme kan een bevorderende of remmende werking op deze processen gewenst zijn wanneer het product zich reeds in de verpakking bevindt.

Gasverpakken met MAP maakt het mogelijk een juiste gasmix in de product verpakking te creëren wat de gewenste werking heeft op de micro-organismen in dat specifieke product.

Maak zelf gas voor gasverpakken met een Avilo systeem

Avilo is een ervaren specialist en levert food-grade gasgeneratie systemen ten behoeve van gasverpakken aan een grote verscheidenheid aan klanten binnen de food & beverage industrie. De aanschaf van een on-site gasgeneratie systeem ten opzichte van traditionele gasaanvoer is voor veel van onze klanten kostengunstig. Onzekerheid over de applicatie van een on-site systeem kan echter een obstakel zijn tijdens de overstap of aanschaf. Het plaatsen van een tijdelijke proefopstelling kan hierin uitkomst bieden. Een goed ondersteund traject waarbij de productveiligheid centraal staat heeft veel van onze klanten voor een on-site systeem laten kiezen.

Wilt u meer informatie of heeft u advies nodig m.b.t. voedselveilig verpakken?

Wilt u meer informatie of heeft u advies nodig m.b.t. voedselveilig verpakken?

U kunt altijd contact opnemen met ons voor vrijblijvend advies op maat bij vraagstukken over het toepassen van gasverpakken

Gerelateerde berichten

Wat is Food Grade Perslucht?
Perslucht
Wat is Food Grade Perslucht?

Ontdek wat Food Grade perslucht is en hoe u het maakt?

Lees meer
10 Contaminaties in Persluchtsystemen
Perslucht
10 Contaminaties in Persluchtsystemen

Ontdek en elimineer de 10 meest voorkomende contaminaties in het persluchtsysteem

Lees meer
11 voordelen van gasmembranen
Stikstof
11 voordelen van gasmembranen

Leer meer over de voordelen van membraan technologie

Lees meer